Verhuizing

Verhuisbericht! 🏠

Na een lange zoektocht hebben wij een prachtige plek gevonden aan de Avesaetweg 8 in Didam! 🤩😀

Op 1 september was de overdracht en na enige aanpassingen gaan we hier samen met onze honden en paarden lekker genieten! 🐴🐶

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Verhuizing

Definitieve startlijst Dalwhinnie Kinderdag

Zijn jullie al helemaal klaar voor de Dalwhinnie Kinderdag op zondag 25 september? Wij hebben er onwijs veel zin in!

Dressuurproeven.nl is opnieuw met een gave stand aanwezig, dus na het rijden kun je hier lekker shoppen. Fotograaf Jacky Berendsen is er ook weer van de partij om van alle deelnemers mooie actiefoto’s te maken. Achter de schermen zijn we druk bezig met de goodiebags. We hebben een aantal sponsoren gevonden die hiervoor superleuke spullen beschikbaar hebben gesteld. Hartelijk dank hiervoor!

Om er een geslaagde dag van te maken hebben we een aantal spelregels:

  • Parkeren kan in de weide. Je rijdt het erf op en volgt de borden (voor de buitenbak kun je rechtsaf de weide in).
  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Je kunt betalen bij het secretariaat (graag gepast geld meenemen, 15 euro per combinatie).
  • Je kunt je pony vooraf losrijden in de buitenbak.
  • Instructeurs Jan Oortveld en Chloë van Straaten zijn in de weide aanwezig. Zij zullen je helpen tijdens de route. Je verkent gezamenlijk het parcours en daarna ga je om de beurt van start. Uiteraard mogen je ouders ook assisteren 😉
  • Heb je een pony die het water een beetje spannend vindt? Vraag of je ouders rubberen laarzen meenemen!
  • Cap en bodyprotector zijn verplicht.
  • Niets moet, alles mag. Plezier staat tijdens deze dag voorop. Alle hindernissen mogen gesprongen worden, maar dit hoeft niet. Je kunt ook eenvoudig langs de hindernissen op rijden.
  • Heb je nog een vraag? Neem contact op met Linde Peters via dalwhinniekinderdag@gmail.com / 06-11485930.

Veel succes met de voorbereidingen en tot zondag!

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Definitieve startlijst Dalwhinnie Kinderdag

Dalwhinnie Kinderdag

🤩Yes, we gaan het weer doen! Er komt weer een 𝐃𝐚𝐥𝐰𝐡𝐢𝐧𝐧𝐢𝐞 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐝𝐚𝐠 🤩

We hebben na aanleiding van vorig jaar zoveel reacties gehad: “Wat was het leuk! “Wat een gave goodiebags!” “Komt er weer een Dalwhinnie Kinderdag?’ Jazeker! En wel op zondag 25 september! Geef je snel op, want vol = vol!

🦄Wat?
Kinderen rijden onder begeleiding een leuke route in onze crossweide. Dit bixie-parcours is heel laagdrempelig, kinderen van alle leeftijden kunnen én mogen meedoen! Ook zeer geschikt voor de allerkleinsten!

🦄 Waar?
Kennel & Stal Dalwhinnie in Loerbeek (Stillewaldweg 1, 7036 AC) www.dalwhinnie.nl

🦄 Wanneer?
Zondag 25 september 2022

🦄 Wat ga je doen?
Je slalomt door de pylonen, stapt over het heuveltje heen en springt jouw allereerste (cross)hindernissen! Tussendoor zijn er ook kleine opdrachten en natuurlijk mag je ook door de waterbak! Een fotograaf maakt ondertussen gave actiefoto’s van jou en je pony!

🦄 Hoe?
In kleine groepjes rijd je onder leiding van eventing-instructeur Jan Oortveld in de crossweide. Je verkent gezamenlijk het parcours en daarna ga je om de beurt van start. Vooraf delen we de kinderen op niveau in: je ouders mogen meelopen of je rijdt zelfstandig. Cap en bodyprotector zijn verplicht.

🦄 Niets moet, alles mag. Plezier staat tijdens deze dag voorop. Hindernissen mogen gesprongen worden, maar dit hoeft niet. Jij beslist! Na afloop krijgen alle deelnemers een leuke attentie.

🦄 Prijs: 15 euro per kind. Meld je aan door een mailtje te sturen naar dalwhinniekinderdag@gmail.com en vermeld daarbij duidelijk je naam, leeftijd, naam pony en of je zelfstandig rijdt of met je ouders.

🦄 Wil je meehelpen om van dit event wederom een succes te maken? Super fijn, vrijwilligers en/of sponsoren zijn altijd welkom! Neem contact op met Linde Peters-Oortveld via dalwhinniekinderdag@gmail.com.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dalwhinnie Kinderdag

Nieuwtjes op Facebook

Benieuwd naar al het nieuws rondom Kennel en Stal Dalwhinnie? Bezoek onze Facebookpagina!

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwtjes op Facebook

De juiste uitrusting voor de eventingruiter

De juiste uitrusting Regelmatig krijgen wij vragen over de crosslessen. Daarom zetten wij wat informatie over de eventingsport op rij. Deel 1: de uitrusting!

1.       Welke beenbeschermers gebruik ik tijdens de cross?
Het is in de eventingsport erg belangrijk om de benen van je paard goed te beschermen. Zeker als je als onervaren combinatie start met deze tak van sport. Bescherming is een absolute must! Voor een eerste les hoef je niet direct een nieuwe, dure set aan te schaffen, maar zorg in ieder geval voor dichte hoge beenbeschermers (voor zowel de voor- als achterbenen). Vergeet in dat geval niet om tape aan te brengen. Peesbeschermers nemen namelijk vocht op in de waterbak, worden zwaar en kunnen afzakken. Gebruik in ieder geval nooit bandages! Die bieden geen bescherming en kunnen gemakkelijk los gaan.
De beste optie is een paar speciale cross country beenbeschermers. Deze zijn te koop bij gespecialiseerde (web)shops. Je kunt ook voor een tweedehands versie gaan. Let er in dat geval op dat het klittenband nog goed werkt. Crossbeschermers bevatten een kunststof of carbon plaat die extra bescherming biedt. Bij de voorbenen zit deze carbon plaat aan de achterkant van het been, bij de achterbeenbeschermers zit deze bescherming aan de voorkant. De cross country beschermers zijn bij de achterbenen een stuk langer dan strijklappen, laat je paard hier dus thuis rustig aan wennen. ‘And last but but not least’: gebruik kalkoenen! Deze geven je paard extra grip in de bochten en bij de afzet.

2.       Moet ik springschoenen gebruiken?
Een springschoen biedt bescherming als je paard zijn hoefballen aantikt en het ijzer aftrapt. In de cross heb je hier kans op, zeker vanwege de op- en afsprongen die je onderweg tegenkomt. Springschoenen zijn dus zeker aan te raden als je wedstrijden wilt rijden. Vergeet ook hierbij niet om je paard eerst rustig te laten wennen.

3.       Moet ik een bodyprotector dragen?
Jazeker! Een bodyprotector beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo kun je de kans op ernstige blessures, zoals gekneusde en gebroken ribben, verminderen of zelfs voorkomen. Aan de voorzijde is een bodyprotector korter dan aan de achterzijde. De achterzijde beschermt de rug tot en met het staartbotje. Bodyprotectors worden gemaakt van memoryfoam. Dit is een soort schuim dat reageert op warmte. Zodra het foam warmer wordt, gaat het zich vormen naar het lichaam.
Laat je goed adviseren als je een bodyprotector koopt. De pasvorm is namelijk super belangrijk! Een te lange protector is vervelend bij afsprongen. Te strak is natuurlijk ook niet prettig. Omdat een bodyprotector het beste zijn werk doet als je deze zo dicht mogelijk op de huid draagt, is het aan te bevelen om alleen shirt onder de bodyprotector te dragen. Een (dikke trui) of jas kan eventueel over de bodyprotector heen worden gedragen. Check of je bodyprotector voldoet aan de Beta 2000 level 3 veiligheidseis.

Foto: Eventingphoto.com

4.       Waar moet ik qua outfit nog meer aan denken?
Behalve een goede bodyprotector is een CE-goedgekeurde veiligheidscap belangrijk.
Zorg daarnaast voor een comfortabele rijbroek die niet te glad is. Draag een ademend, nauwsluitend shirt. Er zijn speciale cross-shirts verkrijgbaar, maar een sportshirt voldoet ook prima. Tijdens een officiële cross zijn lange mouwen aan te raden. Je komt immers op bospaden waar niet altijd even goed is gesnoeid… Zorg dat je handschoenen voldoende grip bieden. Voor wedstrijden heb je ook een crosshorloge, medical card en rugnummerhouder nodig.

5.       Hoe lang moeten mijn beugels zijn?
Voor de cross moeten je beugels minimaal 1 of 2 gaten korter zijn dan tijdens het springen. In een afsprong moet je namelijk echt naar achteren kunnen zitten en toch voldoende druk op de beugels houden.

6.       Kan ik crossen met een dressuurzadel?
Een laag boomstammetje gaat je nog wel lukken, maar als je iets serieuzere plannen hebt, gebruik dan een veelzijdigheids- of springzadel. Zorg dat het veiligheidslot van de beugelriemen aan het zadel goed functioneert. Er zijn verschillende soorten veiligheidsbeugels in de handel. Die voorkomen dat je met je voet in de beugel blijft hangen als je van het paard valt. Teugels, bakstukken, singels en beugelriemen mogen niet breken. Dat mag tijdens een dressuurwedstrijd natuurlijk ook niet, maar in de cross kan er incidenteel nog meer druk op komen te staan. Dus is het extra belangrijk dat je de stiksels controleert en het leer goed schoon en soepel houdt. Zorg dat je beugelblokjes voldoende grip bieden.

© Auteur: Linde Oortveld

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Charlie of Dalwhinnie Z in Zangersheide Auction

Ons driejarige fokproduct Charlie of Dalwhinnie Z is geselecteerd voor de Zangersheide Auction! Deze online veiling is van 12 t/m 15 december. Charlie is een nakomeling van Corico Z uit Holly Hunter of Dalwhinnie (Tangelo van de Zuuthoeve x Habsburg). Hij is in de springrichting gefokt, maar is ook een fijne allrounder met zijn soepele en goede bewegingen. Uit deze merrielijn hebben 4 generaties het spring- en eventing prestatiepredicaat. Bovendien komen uit deze stam meerdere internationale spring- en eventingpaarden!


Charlie is een kleinzoon van onze oude fokmerrie en eventingpaard Miss Marple (Habsburg x Mytens xx, sport prestatie). Zij bracht meerdere nakomelingen waaronder:
* Sherlock Holmes (1999, v. Calvados): 1,60 springen onder Jirí Luza (CZE)
* True Evidence (2000, v. Calvados): 1,40 springen onder Marie Louise Horstmann (DEN).
* Golden Eye K (2011, v. Quality Time, PROK, sport prestatie). Z springen onder Monique Koobs.

Overgrootmoeder Joey (v. Mythens xx). Prestatiemerrie fokkerij KWPN. Bracht meerdere nakomelingen waaronder:
* Nepomuk (1995, v. Cavaldos): 1,60 springen onder Conor Swail (IER)
* Wisconsin SM Prison (2003, v. Flemmingh), CIC2* onder Wouter en Koen Mosselman, Z springen, M2 dressuur
* Barnaby (2006, v. Verdi), ZZ springen.

Overovergrootmoeder Banjo (v. Le Mexico), prestatiemerrie fokkerij KWPN. Bracht meerdere nakomelingen waaronder:
* Bonaparte 58 (1988, v. Katell xx): Grand Prix dressuur onder Hubertus Smidt (GER)
* Paganini (1997, v. Calvados): Z springen
* Lincoln (1993, v. Goodtimes): M springen

Charlie is zadelmak en pakt het werk onder het zadel heel fijn op. In de omgang is het een heel lief en aanhankelijk paard. Voor meer informatie: https://zangersheide.auction/…/Charlie-of-Dalwhinnie-Z-x-

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Charlie of Dalwhinnie Z in Zangersheide Auction

Eventingfilmpje voor Bitmagazine.nl

Wil je weleens wat anders dan dressuur rijden in de bak en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Jan Oortveld legt in Bit 258 stap voor stap uit hoe je natuurlijke hindernissen springt. Overwin de boomstam, sloot, waterbak en de op- en afsprongen met de tips van Jan 😉
Bekijk hier een filmpje! 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Eventingfilmpje voor Bitmagazine.nl

Alejandro Z goedgekeurd

Jan werd afgelopen week blij verrast toen hij het magazine van Zangersheide opende. Een van de goedgekeurde jonge hengsten van de voorjaarskeuring komt uit zijn fokkerij!
Het gaat om de hengst Alejandro Z (v. Air Jordan Alpha Z) van Patrick Meuris & Van Herle uit het Belgische Kozen.
Moeder van deze hengst is Gemma Jays. Zij werd bij ons geboren onder de naam Our Nobby de Liemers (Animo x Katouchon x Pastrocio xx). Jan reed met Nobby L dressuur en fokte één veulen bij haar: Twister de Liemers (v. Rox de la Touche). Na de verkoop schopte Nobby het zelf tot M springen.
Nobby is op haar beurt een dochter van onze stammoeder Cieta. Vele van haar nakomelingen presteerden goed in de sport:

* Gina Lolobridgida (v. Animo) Grand Prix springen met Agnetha Lindelöw.
* Ra-Alemao (v. Animo) Grand Prix springen met Christian Heim.
* Our Nobby (1996 v. Animo), M springen,
* Sir John de Liemers (1999 – v. Monaco): Z1 dressuur, L springen en L sgw onder Bas Bolder.
* U and Me / Paddy (2001 – v. Lanciano): M springen, L2 dressuur, M sgw onder Wouter Mosselman.
* Chivas Regal (2004 v. Chellano Z): export naar Zweden. 1,50 springen onder Douglas Lindelöw.
* Bliss of Dalwhinnie (2006 v. Contendro II): Z springen.
* Azari Z (2007 v. Asca Z): in 2011 tot laatste fase van de hengstenkeuring bij Studbook Zangersheide.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Alejandro Z goedgekeurd

Instructeursblog Bitmagazine.nl

Jan Oortveld Een tijdje geleden schreef Jan voor Bitmagazine.nl (Premium) een instructeursblog. Lees hieronder zijn visie:

Hoe vaak hoor je niet: ‘Ik rijd volgens het Anky-systeem, ik train klassiek of volgens de methode van Parelli’. In Nederland willen we rijmethodes graag in hokjes plaatsen. Maar praten over systemen vind ik helemaal niet interessant, in mijn ogen zouden we het moeten hebben over rijden met gevoel.

Helaas ontbreekt het daaraan nog regelmatig. Ik zie nog te vaak ruiters die totaal niet aanvoelen wat ze aan het doen zijn. Ze zijn te sterk met hun handen en zitten ze strak (met een holle rug). Het gevolg is dat de ruiter in onbalans raakt en de teugels pakt om weer in balans te komen. Vervolgens wordt er met die sterke hand nog harder aan de mond van het paard getrokken. Als deze ruiter op een spectaculair bewegend paard zit, merkt de jury dit gebrek van de ruiter vaak niet eens op. Je ziet regelmatig foto’s van dit soort combinaties (die ook nog eens een proef winnen?!) opduiken in hippische bladen. Als dit soort plaatjes worden voorgeschoteld aan het publiek, meent men al snel dat het blijkbaar zo hoort.

Mijn oude leermeester Ernest van Loon zei altijd: ‘Sluit je ogen en volg je gevoel’. Dat probeer ik mijn leerlingen ook altijd mee te geven. Ongeacht op welk niveau of in welke discipline ze rijden. Soms kijken ze verbaasd op als ik zeg: ‘Doe je ogen eens dicht. Wat gebeurt er onder je?’ Maar daar draait paardrijden in mijn ogen om, voelen wat het paard onder jou doet en daarop op de juiste wijze anticiperen. Als je je ogen sluit, vertelt het paard jou wat je moet doen. Je zult erachter komen dat dit niet gaat om veel zweetdruppels en hard werken. Minder is vaak meer.

Natuurlijk is kennis belangrijk, maar gevoel ontwikkel je in de praktijk. Het antwoord op rijkunstige problemen staat achterin het boek, op die lege witte bladzijde. En helaas zal het ontwikkelen van ruitergevoel niet van de ene op de andere dag gaan. Je zult heel wat trainingsuurtjes moeten maken en goede begeleiding, doorzettingsvermogen en een geschikt paard zijn hierbij belangrijke voorwaardes. Alleen op deze manier kun je je ontwikkelen tot een gevoelsruiter die:
•Onafhankelijk kan zitten
•Zijn paard aanvoelt
•De juiste hulpen op het juiste moment geeft (en in de juiste hoeveelheid).

Op deze manier krijgt het paard de gelegenheid om in balans te komen en de juiste reactie op de hulpen van de ruiter te geven, zodat de gevraagde oefening uitvoerbaar wordt. En laten we het belangrijkste doel niet vergeten: op deze manier leren ruiter en paard elkaar beter begrijpen en zullen ze in harmonie en met plezier samenwerken. Veel succes!

Jan Oortveld (62) geeft al veertig jaar les aan spring- dressuur- en eventingcombinaties op ieder niveau. Zelf reed hij in het verleden internationale military’s. Bekende (oud)leerlingen van hem zijn de jonge amazone Pam Nieuwenhuis, Mans Buurman, Ilona Bax-Goris en de Amerikaan Steffen Peters.

Geplaatst in Uncategorized | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Instructeursblog Bitmagazine.nl

Charlie of Dalwhinnie Z


VERKOCHT!

2017
Corico Z x Holly Hunter of Dalwhinnie (v. Tangelo van de Zuuthoeve)
Ruin
Röntgenologisch en klinisch goedgekeurd

Charlie of Dalwhinnie is Zangerheide Auction verkocht aan eventingamazone Merel Blom.

Achtergrondinformatie van moederlijn Charlie of Dalwhinnie

Moeder Holly Hunter of Dalwhinnie (v. Tangelo van de Zuuthoeve). PROK goedgekeurd, L dressuur, L springen

Oma Miss Marple (v. Habsburg): ster, prestatiemerrie fokkerij KWPN. M eventing, M dressuur, L springen. Bracht meerdere nakomelingen waaronder:
⦁ Sherlock Holmes (1999, v. Calvados): 1.60m springen onder Jirí Luza (CZE).
⦁ True Evidence (2000, v. Calvados): 1.40m springen onder Marie Louise Horstmann (DEN).
⦁ Golden Eye K (2011, v. Quality Time, PROK, sport prestatie). Z/1.30m springen onder Monique Koobs.

Overgrootmoeder Joey (v. Mythens xx). Prestatiemerrie fokkerij KWPN. Bracht meerdere nakomelingen waaronder:
* Nepomuk (1995, v. Cavaldos): 1,60 springen onder Conor Swail (IER)
* Wisconsin SM Prison (2003, v. Flemmingh), CIC2* onder Wouter en Koen Mosselman, Z springen, M2 dressuur
* Barnaby (2006, v. Verdi), ZZ springen.

Overovergrootmoeder Banjo (v. Le Mexico), prestatiemerrie fokkerij KWPN. Bracht meerdere nakomelingen waaronder:
* Bonaparte 58 (1988, v. Katell xx): Grand Prix dressuur onder Hubertus Smidt (GER)
* Paganini (1997, v. Calvados): Z springen
* Lincoln (1993, v. Goodtimes): M springen

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Charlie of Dalwhinnie Z