Regelmatig krijgen wij vragen over de crosslessen. Daarom zetten wij wat informatie over de eventingsport op rij. Deel 1: de uitrusting!
1. Welke beenbeschermers gebruik ik tijdens de cross?
Het is in de eventingsport erg belangrijk om de benen van je paard goed te beschermen. Zeker als je als onervaren combinatie start met deze tak van sport. Bescherming is een absolute must! Voor een eerste les hoef je niet direct een nieuwe, dure set aan te schaffen, maar zorg in ieder geval voor dichte hoge beenbeschermers (voor zowel de voor- als achterbenen). Vergeet in dat geval niet om tape aan te brengen. Peesbeschermers nemen namelijk vocht op in de waterbak, worden zwaar en kunnen afzakken. Gebruik in ieder geval nooit bandages! Die bieden geen bescherming en kunnen gemakkelijk los gaan.
De beste optie is een paar speciale cross country beenbeschermers. Deze zijn te koop bij gespecialiseerde (web)shops. Je kunt ook voor een tweedehands versie gaan. Let er in dat geval op dat het klittenband nog goed werkt. Crossbeschermers bevatten een kunststof of carbon plaat die extra bescherming biedt. Bij de voorbenen zit deze carbon plaat aan de achterkant van het been, bij de achterbeenbeschermers zit deze bescherming aan de voorkant. De cross country beschermers zijn bij de achterbenen een stuk langer dan strijklappen, laat je paard hier dus thuis rustig aan wennen. ‘And last but but not least’: gebruik kalkoenen! Deze geven je paard extra grip in de bochten en bij de afzet.
2. Moet ik springschoenen gebruiken?
Een springschoen biedt bescherming als je paard zijn hoefballen aantikt en het ijzer aftrapt. In de cross heb je hier kans op, zeker vanwege de op- en afsprongen die je onderweg tegenkomt. Springschoenen zijn dus zeker aan te raden als je wedstrijden wilt rijden. Vergeet ook hierbij niet om je paard eerst rustig te laten wennen.
3. Moet ik een bodyprotector dragen?
Jazeker! Een bodyprotector beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo kun je de kans op ernstige blessures, zoals gekneusde en gebroken ribben, verminderen of zelfs voorkomen. Aan de voorzijde is een bodyprotector korter dan aan de achterzijde. De achterzijde beschermt de rug tot en met het staartbotje. Bodyprotectors worden gemaakt van memoryfoam. Dit is een soort schuim dat reageert op warmte. Zodra het foam warmer wordt, gaat het zich vormen naar het lichaam.
Laat je goed adviseren als je een bodyprotector koopt. De pasvorm is namelijk super belangrijk! Een te lange protector is vervelend bij afsprongen. Te strak is natuurlijk ook niet prettig. Omdat een bodyprotector het beste zijn werk doet als je deze zo dicht mogelijk op de huid draagt, is het aan te bevelen om alleen shirt onder de bodyprotector te dragen. Een (dikke trui) of jas kan eventueel over de bodyprotector heen worden gedragen. Check of je bodyprotector voldoet aan de Beta 2000 level 3 veiligheidseis.
4. Waar moet ik qua outfit nog meer aan denken?
Behalve een goede bodyprotector is een CE-goedgekeurde veiligheidscap belangrijk.
Zorg daarnaast voor een comfortabele rijbroek die niet te glad is. Draag een ademend, nauwsluitend shirt. Er zijn speciale cross-shirts verkrijgbaar, maar een sportshirt voldoet ook prima. Tijdens een officiële cross zijn lange mouwen aan te raden. Je komt immers op bospaden waar niet altijd even goed is gesnoeid… Zorg dat je handschoenen voldoende grip bieden. Voor wedstrijden heb je ook een crosshorloge, medical card en rugnummerhouder nodig.
5. Hoe lang moeten mijn beugels zijn?
Voor de cross moeten je beugels minimaal 1 of 2 gaten korter zijn dan tijdens het springen. In een afsprong moet je namelijk echt naar achteren kunnen zitten en toch voldoende druk op de beugels houden.
6. Kan ik crossen met een dressuurzadel?
Een laag boomstammetje gaat je nog wel lukken, maar als je iets serieuzere plannen hebt, gebruik dan een veelzijdigheids- of springzadel. Zorg dat het veiligheidslot van de beugelriemen aan het zadel goed functioneert. Er zijn verschillende soorten veiligheidsbeugels in de handel. Die voorkomen dat je met je voet in de beugel blijft hangen als je van het paard valt. Teugels, bakstukken, singels en beugelriemen mogen niet breken. Dat mag tijdens een dressuurwedstrijd natuurlijk ook niet, maar in de cross kan er incidenteel nog meer druk op komen te staan. Dus is het extra belangrijk dat je de stiksels controleert en het leer goed schoon en soepel houdt. Zorg dat je beugelblokjes voldoende grip bieden.
© Auteur: Linde Oortveld